top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıShine Dans Stüdyosu

Tango Codigos : Tango'nun Geleneksel Davranış Kodları

Güncelleme tarihi: 16 Eyl 2022

Tango Codigas ( codes ) Buenos Aires milongalarında yıllar içinde geliştirilmiş tutum ve davranış düzenlemeleridir.


Tango DJ. Leri tango parçalarını TANDA lar şeklinde düzenler. Tandalar, dansçılar tanışıklık ve yakınlık hissetsin diye genellikle aynı orkestranın aynı dönemine ait parçalarından oluşur.


Her Tango tandası 4 parça tango ve/ veya 3 parça Vals & Milonga şeklindedir.


Sıralama

TTVTTM… diye devam eder.

Her tandanın arasında Cortinas ( curtain) dediğimiz tango olmayan bir parçamın kısa bir bölümünün çalındığı setler arası boşluklar vardır.


Cabaceo:

Dansçıların birbirlerini dansa davet etme şekline verilen addır. Dansçı dans etmek istediği kişiyi gözleriyle yakalar ve bir baş hareketiyle dansa davet eder. Diğer kişi yine bir baş hareketiyle onaylayarak, kabul eder. Eğer kişi dans etmek istemez ise uzaklara bakarak ya da baktığı yönü değiştirerek dans etmek istemediğimi belirtir. Cabaceo reddedilmeyi engelleyen bir yöntem olduğundan kullanılması tavsiye edilir. Eğer Milonga mekanı cabaceoya uygun değilse, erkek mekan içinde yer değiştirir veya dans etmek istediği kişinin daha rahat görebileceği bir yere geçer ve dans etmek istediği kişinin bakışlarımı yakalamaya çalışır.

Daha geleneksel milongalar erkek ve kadınlar birbirlerini görebilecekleri ayrı mekanlarda otururlar.


RONDA ( LOD )

Tango dansını saat yönünün tersine bir akışı vardır. Bu akışa ‘Ronda ‘ ya da LOD ( line of dance ) denir. Kalabalık milongalarda birkaç iç içe Ronda olabilir. Ronda ‘ nın kendi içinde bir akışı vardır. Her çift öndeki çifte belirli bir mesafeyi koruyarak dans eder. Çiftler birbirlerini sollamaz, sıkıştırmaz ve rahatsız etmez. Bu partnerimize ve dansın akışına odaklanmamız ve diğer çiftlere de önem vererek güvenli bir şekilde dans etmemiz içindir.


Pist ile ilgili Bazı kurallar :

1. Dans sırasında konuşulmaz.

2. Müzik başlar başlamaz dansa başlanmaz. Dansla , müzikle partnerinle bağlantı kurmak için zaman ayrılır.

3. Leader dansa başlayacağı zaman sarılma istediğini belli eder ve tutuşa geçer. Kadın bunun için bekler.

4. Cortinada dans edilmez. Cortina da herkes pistten ayrılır ve sonraki tanda için hazırlanmaya başlar.

5. Tanda devam ederken partner değiştirilmez, dans sonlandırılmaz. Eğer dans ettiğiniz kişiden kabul edilemez bir davranış biçimi görüyorsanız, o parçanın sonuna kadar bekleyip teşekkür ederek dans sonlandırılabilinir. Teşekkür etmek seninle artık dansa devam edemeyeceğim demektir.

6. Dans sırasında bir şey öğretmek iyi niyetle olsa dahi son derece kaba ve kabul edilemez bir davranıştır. Fikir alışverişleri için pratikler uygundur. Pratiklerde dahi birisine bir şey öğretmek için size sorulmasını beklemelisiniz.

7. Eğitmeniniz dahil, hiçbir zaman dans sırasında düzeltme, tavsiye istemeyiniz. Milonga eğitim yeri değildir.

8. Milongalar güvenli ve rahat dans edilebilir alanlar olmalıdır. Kimseye çarpmayın, tekmelemeyin, ayağına basmayın. Eğer istem dışı bir çarpışma olduysa lütfen o kişiyle dans sırasında göz göze gelerek ve şarkı gittiğinde de sözlü özür dileyin.

9. Dans pistinin ortasından geçmeyin, sandalye ya da koltuğunuzla pisti kısıtlamayın.

10. Dans pistinin etrafını işgal etmeyin. Cabaceo yapmak isteyenlerin görüş alanını boş bırakın.

11. Dans etmiyorsanız pistin yakınında ayakta durarak yüksek sesle konuşmayın.

12. Temizlik, kişisel bakım ve Hijyen önemlidir. Milonga öncesinde duş alın, traş olun, dişlerinizi fırçalayın, deodorant kullanın. Alerjik bünyeleri de düşünerek parfüm ve / veya deodorant kullanımını abartmayın. Çok terliyorsanız mendil ya da havlu kullanın. Nane şekeri bulundurun ve terlemeye karşılık yanınızda ekstra t-shirt bulundurun.


Ve unutmayın milongalar tango eğitmenleri için de bir tango partisidir. Onlara lütfen sözel dans daveti yapmayın bunun için sıkıştırmayın, düzeltme ve tavsiye istemeyin.


Teşekkür Ederiz.

Mine Akkoyun


92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page