top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıShine Dans Stüdyosu

Neden Tango ?

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2021






NEDEN TANGO ?


Halihazırda tango yapanlarınız neden tango sorusunun cevabını bilse de, belki bazılarınız bu muhteşem dansın ölçülmüş ve ispatlanmış faydalarını da öğrenmek isteyecektir.


Saglık çalışanları ve profesyonelleri Arjantin Tangoyu sosyal, fiziksel ve mental iyilik hali için ideal bir egzersiz olarak kabul etmektedir.


Tabiki her dans çeşidi bir takım faydalara sahiptir. Dr. Hacney ve Earhart'a göre Arjantin Tango, salon danslarından daha fazla faydaya sahiptir. Tango müziğinin yapısı, tangonun doğaçlama bir dans oluşu, dans ederken yapılan hareketleri takip etmek için verilen dikkat, tangoda partner değişiminin teşvik edilmesi gibi unsurlar sebebiyle tangoyu bilişsel ve fiziksel sağlık açısından özel kılamktadır.


Arjantin Tangonun, hem sağlıklı hem sağlıksız nüfuslarda aşağıda saydığımız 6 alanı geliştirdiği ispatlanmıştır. Bunlar;


1. Fiziksel Egzersiz

2. Sosyal Tatmin

3. Maneviyat, Anda Kalabilme ve Farkındalık

4. Biliş

5. Hayatın Anlamlılığı

6. Duygusal Sağlık


Gelin şimdi yukarda saydığımız 6 alana detaylı olarak bakalım.


1. Fiziksel Egzersiz :


* Tango kardiovasküler sağlık için iyi bir fiziksel egzersizdir.


Dr. Comasco ve Dr. Peidro Tango'yu kalp krizi geçirmiş ya da kalp hastası olan kişilerin kardiovasküler kapasitesini geliştirmek için kullanmışlar ve hastalarına tangoyu tavsiye etmişlerdir. Yaptıkları araştırma sonuçları, Tango'nun, iyi bir dayanıklılık egzersizi yapmakla eşdeğer olduğunu göstermiştir.


* Tango hareketliliği, dengeyi, adım uzunluğunu ve merkez gücünü artırır.


Dr. McKinley ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmalar, Tangonun hareketliliği, dengeyi, adım uzunluğunu ve merkez gücünü geliştirdiğini göstermiştir. Bu gelişim, sağlıklı insanların yanında Parkinson hastalığı olan, düşme riski yaşayan ve görme problemleri olan kişilerde de gözlemlenmiştir.

2. Sosyal Tatmin:


* Sosyal tatmini artırır.


Drs. Kreutz and Tateo 'ya göre Tango, benzer zevk ve ilgi alanları olan kişilerle iletişime geçme fırsatı sağlar. Arjantin tango dansı hem kendini tanımak ve tanıtmak hem de diğerleriyle iletişimde olmak için önemli bir aktivitedir. Benzer amaçları ve ilgi alanları olan bir griup insanı bir araya getirir. Bir arada olmaktan dolayı hissedilen keyif ve tanınmışlık insanın sosyal tatmini için önemlidir.


Ayrıca, Dr. McKinley, Rabinovich, Pinniger ve Tesmijan'e göre Tango, sadece benzer ilgi alanları olan insanlarla değil ayrıca benzer amaçları olan insanlarla da iletişimi ve bir araya gelmeyi sağlar. Araştırmacılara göre Tango, Parkinson, görme bozukluğu, depresyon sorunu olan insanlarda hareketliliği artırmak, bağlanma hissini geliştirmek, bir diğerini anlamayı ve anlaşılmayı ve öğrenme becerisini geliştirirken, izolasyonu azaltmaktadır.


3. Maneviyat, Anda Kalma Becerisi:


* Tango akışı, maneviyat durumunu ve anda kalabilmeyi teşvik eder.


Akışta olma hali,yapılan eylemi tekrar ve tekrar yapma isteği uyandıran, zevkli artıran ve bitmesini istemediğimiz bir zihin durumudur. Yapılan araştırmalar Tangonun ölme riski taşıyan hastalarda, Parkinson hastalarında ve görme bozukluğu yaşayan hastalarda maneviyatı, anda kalabilmeyi, zihinsel akışı teşvik edip geliştirdiği ispatlamıştır. Araştırmaya katılan dansçılar, yaptıkları hareketlerden çok fazla keyif aldıklarını ve tango müziği duyduklarında sürekli dans etmek istediklerini , tango için her zaman varım gibi cümlelerle ifade etmişlerdir. Ve tango derslerinde sadece vücutlarıyla değil ayrıca ruhlarıyla da ilgilendiklerini belirterek, tango dans ederken aldıkları maneviyatı dile getirmişlerdir.


Ayrıca bir dizi çalışma, dans ederken partnerler arası iletişime ve o anda yapılacaklara odaklanmanın diğer problemleri unutmayı ve anda kalabilmeyi sağladığını, hatta depresyon tanısı olan bir çok kişi için önemli bir meditasyon yöntemi olduğunu da saptamıştır.


4. Biliş


* Belirli bilişsel beceriler kazandırır.


Jacobsen ve McKinley tarafından düşme riskleri olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalar, Tango'nun iki şeyi aynı anda yapabilme becerisini geliştirdiğini, mekan farkındalığını artırdığını saptamıştır. Ayrıca Dr. Verghese ve meslektaşları Tango'nun Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisini ortaya koymuştur.


5. Hayatın Anlamlılığı:


* Tango Hayatı Anlamlı Kılar.


Tango öğrenmek bir amaç içerir. Bu sağlıklı kişiler için bazen sosyal ilişkiler kurmak, bir düğünde dans etmek, yeni bir şeyler öğrenmek, keyif almak bazen ise Arjantin’ e seyahat etmek iken, engelleri olan kişiler için düşme korkusunu atmak, daha iyi yürüyebilmek olabilir. Araştırmalar, İnsanların amaçladıkları şeyi yerine getirdikçe hayatlarının daha fazla anlam kazandığını göstermiştir.


6. Duygusal Sağlık:


Brown ve meslektaşlarının yaptıkları araştırmalar, Tango müziği ve dansıyla uğraşan kişilerin, dans ederken, müzik dinlerken ya da dansı izlerken çekilen beyin MR 'larında, beyinde duyusal motor entegrasyonu ve keyif veren hislerle ilgili beyinde spesifik aktivitelere sebep olduğunu ve onları harekete geçtirdiğini olduğu göstermiştir. Ayrıca, Tango müziğinin hem kadın hem de erkekte testesteron salınışının artmasına sebebiyet verdiği de bulunmuştur.


Yazı Patricia McKinley, PHD, Fiziksel ve Mesleki Terapi Okulu, McGill Üniversitesi, TODO Tango Sitesinden çevrilmiştir.



423 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page